Lihtsad nipid, kuidas ahju puhastada koduste vahenditega

Puhtana hoitud ahi ei ole mitte ainult silmale ilus vaadata, vaid aitab ka säilitada köögiseadme töökindlust ja pikendada selle eluiga. Tavaliselt koguneb ahju seintele ja põhjale toidujäänuseid, rasva ning kõrbenud plekke, mis võivad aja jooksul hakata ebameeldivalt lõhnama ja mõjutada toidu maitset. Õnneks ei ole selle puhastamiseks vaja kasutada tugevaid kemikaale – leidub palju tõhusaid koduseid vahendeid, mis teevad töö ära sama hästi, ent on keskkonnale ja tervisele sõbralikumad. Järgnevalt toome välja praktilised nõuanded ja sammud, kuidas ahju koduste vahenditega puhastada nii, et tulemus oleks värske, lõhnatu ja säravpuhtas seisus.

Miks eelistada koduseid puhastusvahendeid?

Poest ostetavad ahjupuhastusvahendid on küll tõhusad, kuid sageli sisaldavad need tugevaid kemikaale, mis võivad ärritada hingamisteid ja nahka. Kodused puhastusvahendid pakuvad aga looduslikku ja taskukohast alternatiivi, mille koostisosad on enamasti juba igas majapidamises olemas. Lisaks sellele vähendad oma ökoloogilist jalajälge ja väldid ebameeldivaid keemialõhnu.

  • Soodus mõju tervisele: looduslikud vahendid ei erita mürgiseid aure.
  • Keskkonnasõbralikkus: väldid kahjulike kemikaalide sattumist kanalisatsiooni.
  • Rahakotisõbralikkus: kodused puhastusained on odavad ja sageli juba olemas.

Ettevalmistus enne puhastamist

Enne kui asud ahju koristama, on oluline teha mõned ettevalmistused, et puhastamine kulgeks sujuvalt ja ohutult:

  1. Lülita ahi välja ja lase sellel täielikult jahtuda, et vältida põletusi.
  2. Eemalda restid ja küpsetusplaadid ning pane need leotuma sooja seebiveega.
  3. Kata ahju all olev põrand vana ajalehe või rätikuga, et vältida pritsmete ja mustuse sattumist põrandale.

Peamised kodused vahendid ahju puhastamiseks

Sooda – universaalne puhastaja

Söögisooda ehk naatriumvesinikkarbonaat on ahju puhastamisel asendamatu abimees. Tänu oma kergelt abrasiivsele omadusele aitab see eemaldada rasva ja kõrbenud toidujäänuseid ilma pinda kahjustamata.

Segamiseks vajad:

  • 3–4 supilusikatäit söögisoodat
  • umbes 2 supilusikatäit vett (vajadusel lisa rohkem, et tekiks pasta)

Kanna saadud pasta ahju määrdunud kohtadele ja lase sellel mõjuda vähemalt 8 tundi või üleöö. Seejärel pühi niiske lapi või käsnaga kõik jäägid maha ja loputa pind puhta veega. Vajadusel kasuta jämedamat svammi või pehmet harja tugevamate plekkide eemaldamiseks.

Äädikas – rasva ja lõhna eemaldaja

Looduslik äädikas on suurepärane puhastusvahend, mis aitab lagundada rasva ja neutraliseerida ebameeldivaid lõhnu. Äädika kasutamine pärast soodapestu on eriti tõhus, sest see reageerib söögisoodaga ning aitab eemaldada järelejäänud mustuse.

Kuidas kasutada:

  1. Täida pihustuspudel pooleks vee ja äädikaga.
  2. Piserda lahus kõikidele sisepindadele ning lase sel mõjuda 10–15 minutit.
  3. Pühi niiske lapiga üle ja kuivata puhta rätiga.

Sidrun – värskuse ja sära andja

Sidrun ei lõhna mitte ainult hästi, vaid sisaldab ka looduslikke happed, mis aitavad eemaldada rasva ning särata ahju pindu. Lisaks jätab see meeldiva ja värske lõhna pärast puhastamist.

Kasutamisviis:

  1. Lõika kaks sidrunit pooleks ja pigista nende mahl ahjukindlasse nõusse.
  2. Lisa umbes klaasitäis vett ja aseta nõu ahju.
  3. Lülita ahi sisse 120 kraadi juurde ja lase töötada 30 minutit.
  4. Pärast jahtumist pühi lahtunud mustus lapiga maha.

Ahju restide ja klaasi puhastamine

Restid ja ukseklaas saavad puhastamise käigus tihti vähem tähelepanu, kuid just nemad on sageli kõige nähtavamad mustuse kogumiskohad. Restide puhastamiseks piisab, kui need leotada kuumas vees mõne tilga nõudepesuvahendiga.

Klaasi puhul sobib hästi segu söögisoodast ja veest – kanna see pastana peale, lase mõjuda 15 minutit ja pühi lapiga puhtaks. Rasvane ja tuhmunud klaas muutub hetkega läbipaistvaks ja säravaks.

Kuidas vältida ahju kiiret määrdumist

Pärast suuremat puhastust on hea harjumus rakendada väikseid nippe, mis aitavad hoida ahju pikemat aega puhtana:

  • Kasutage toidu küpsetamisel fooliumit või küpsetuspaberit, et vältida tilkumist.
  • Pühi kohe lahtised toidujäänused niiske lapiga, enne kui need kuivavad ja kõrbema hakkavad.
  • Väldi liigse õli kasutamist, mis võib pritsida ja põleda ahju seintele.

KKK – Korduma kippuvad küsimused ahju puhastamise kohta

Kui tihti tuleks ahju puhastada?

Soovitatav on teha põhjalik puhastus kord kuus, eriti kui kasutad ahju sageli. Väikeseid plekke ja pritsmeid on mõistlik eemaldada kohe pärast valmistamist, et need ei kuivaks ja ei muutuks raskesti eemaldatavaks.

Kas äädikas sobib igat tüüpi ahjudele?

Jah, äädikas sobib enamikele ahjudele, kuid ettevaatlik tuleks olla, kui ahi on varustatud isepuhastuva kattega. Sellisel juhul tasub tootja juhendist üle vaadata, kas äädikas ja sooda on lubatud.

Kuidas eemaldada tugev kõrbenud rasv?

Tugeva rasva puhul aitab sooda ja äädika kombinatsioon. Kanna esmalt peale söögisooda ja lase sellel mõjuda, seejärel piserda peale äädikat. Tekkinud vahutav reaktsioon aitab mustuse pinnalt lahti murda ja see on pärast hõlpsasti eemaldatav.

Kuidas vältida ebameeldivaid lõhnu pärast puhastamist?

Pärast puhastamist jäta ahjuuks veidi paokile, et õhk liiguks ning lõhnad hajuksid. Väike nõu soola või sidruniviiludega võib samuti aidata lõhnasid neutraliseerida.

Loodussõbralik lähenemine igapäevasele puhastamisele

Ahju hooldamine koduste vahenditega ei ole pelgalt ajutine lahendus, vaid tervislik ja jätkusuutlik harjumus. Kui teed väikeste sammudega regulaarset hooldust, jääb ahi alati puhas ning säästad nii aega kui ka energiat. Lisaks on kodused puhastusvahendid ohutud nii lastele kui lemmikloomadele ja sobivad ideaalselt igapäevaseks hoolduseks. Nii saad nautida oma kodust kööki tervislikus ja meeldivas keskkonnas aastaid.